משרד החקלאות חושף את נתוני הצריכה הישראלית 

צבי טסלר No Comments on משרד החקלאות חושף את נתוני הצריכה הישראלית 

לקראת חג הפסח, משרד החקלאות חושף את כל הנתונים והמספרים אודות ענפי הבשר, הדגים, הביצים, העוף והיין. אז מהי כמות הבשר שנשים על שולחן החג? מהם זני הדגים המועדפים על הצרכן הישראלי? מה הישראלים אוהבים לאכול ביום-יום, ומה הם אוהבים לשים על שולחן החג החגיגי?

צילום: Nasser Ishtayeh/Flash90
23:00
27.04.24
אתר קול חי No Comments on פרק ביצועים אחרון: אלו הקלידנים הטובים שיעלו לשלב הבא • צפו

התכניות האחרונות

ארכיון תוכניות

פוסטים אחרונים

תגיות

משרד החקלאות ופיתוח הכפר סוקר את נתוני הצריכה שהיו לנו ב-2022 לעומת 2021 לרגל חג הפסח הקרב ובא. בפסח אשתקד, עלתה צריכת בשר הבקר ב-41% לעומת שאר ימות השנה, צריכת הדגים הטריים עלתה ב-34%, ובבשר העוף בפסח נצפתה עלייה בביקוש של כ-32% ברשתות השיווק.

בענף הדגים, לפי נתוני משרד החקלאות, הישראלי הממוצע מעדיף את דגי האמנון והסלמון. במקום השלישי נמצא דג הדניס, במקום הרביעי דג הטונה, ואחריו נסיכת הנילוס והקרפיון. בחודש ממוצע צורך הישראלי כ-1.6 ק"ג דגים, כ-33% מתוכם דגים טריים. בפסח האחרון עלתה צריכת הדגים ברשתות השיווק בכ-14% לעומת שאר ימות השנה. צריכת הדגים הקפואים עלתה ב-8% בפסח לעומת יתר ימות השנה, וצריכת הדגים הטריים עלתה בחג בכ-34%. במהלך ההכנות לחג, עולה הצריכה לאדם של דגי קרפיון טריים ומגיעה לכמעט פי 3 לעומת שאר חודשי השנה (!).

במסגרת ההכנות לקראת החג, נערכים מכוני התערובת ומגדלי הדגים להזנת הדגים במזון הכשר לפסח. מנתוני ארגון מגדלי הדגים עולה כי צפי הצריכה של דגי בריכות טריים במהלך הפסח הקרוב עומד על כ-1500 טון מתוכם 600 טון דגי קרפיון, 450 טון של דגי אמנון, 150 טון דגי בורי, 50 טון באס וכ- 250 טונות של דגי בריכות טריים מזנים נוספים, ביניהם לברק, ברמונדי, פורל, מוסר, דניס בריכות, אדמונית ועוד.

ומה באשר לצריכתנו ביחס לעולם? בישראל הצריכה הממוצעת לנפש, נכון לשנת 2022, היא כ-19 ק"ג בשנה, לעומת הממוצע העולמי לשנים 2021-2019 העומד על 20.5 ק"ג לנפש. בסין הצריכה הממוצעת בין השנים 2020-2018 הייתה 39 ק"ג לנפש בשנה, בצפון אמריקה 23.4 ק"ג ובאירופה 20.8 ק"ג לנפש בשנה.

בענף הביצים, מנתוני משרד החקלאות ונתוני הלמ"ס, עולה כי הישראלי צורך מדי שנה כ- 290 ביצים, ובחודש כ-24 ביצים בממוצע. בפסח האחרון של שנת 2022, עלתה צריכת הביצים ברשתות השיווק בכ-13% בהשוואה לימי חול. ככלל, הישראלים מעדיפים לצרוך ביצים "רגילות" ורק כ-12.5% מהצריכה של ביצים ברשתות השיווק היא של ביצים "מיוחדות" כמו ביצי חופש, ביצי אומגה 3 וביצים אורגניות. על פי נתוני מועצת הלול, מיוצרות בישראל מדי שנה כ-2.5 מיליארד ביצים, המגודלות על ידי כ- 2,870 מגדלים. מרבית המגדלים מתגוררים באזורים הצפוניים של הארץ: באזור הגליל מיוצרים כ-68% מהיקף הביצים בישראל.

ומה באשר לצריכתנו ביחס לעולם? כאמור לעיל, הישראלי הממוצע צורך כ-290 ביצים בשנה. צריכה זו נחשבת לגבוהה ביחס למדינות אחרות. על סמך השוואה בין 161 מדינות בשנת 2020, הולנד דורגה במקום הגבוה ביותר בצריכת ביצים לנפש עם כ- 317 ביצים לנפש, ואחריה סין ומקסיקו. בשנת 2022, עמדה הצריכה בארה"ב על 277.8 ביצים לנפש.

בענף הבשר, מנתוני משרד החקלאות, ממוצע הצריכה של בשר בקר בשנת 2022 (טרי, מצונן וקפוא) עמד על כ-20.9 ק"ג לנפש. הישראלים צרכו בשנת 2022 כ-196 אלף טון בשר בשנה, כ-39% מהכמות היא של בשר שנשחט בישראל וכ-61% מהכמות היא של בשר מיובא. בשנת 2022 לקראת חג הפסח, נצפתה עלייה בביקוש של כ-41% בהשוואה לממוצע כמות הבשר הנמכרת ברשתות השיווק ב"ימים רגילים".

ומה באשר לצריכתנו ביחס לעולם? כאמור, צריכת הבשר בישראל לפי נתוני משרד החקלאות עמדה בשנת 2022 על כ- 20.9 ק"ג לנפש, בעוד ממוצע הצריכה במדינות ה- OECD נמוך מישראל ועמד  על 14.2 ק"ג לנפש בלבד. ארגנטינה מובילה במקום הראשון עם 36.9 ק"ג לנפש, במקום השני ארה"ב עם 25.3  ק"ג לנפש, ובמקום השלישי ברזיל עם 24.6 ק"ג לנפש.

בענף העוף, בשנת 2022 הייתה הצריכה המקומית של עוף טרי בישראל הגבוהה בעולם ועמדה על כ-65.4 ק"ג לנפש בשנה (מקור הנתונים). בשנת 2022, לקראת חג הפסח נצפתה עלייה בביקוש לעוף של כ-32% ברשתות השיווק בהשוואה לממוצע כמות בשר העוף הנמכרת ברשתות השיווק ב"ימים רגילים". כיום, בענף העוף בישראל פועלים כ- 580 מגדלים (מקור הנתונים). 

ומה באשר לצריכתנו ביחס לעולם? כאמור, בשנת 2022 הייתה הצריכה המקומית של עוף טרי בישראל הגבוהה בעולם ועמדה על 64.9 ק"ג לנפש בשנה, בעוד הצריכה במדינות ה-OECD נאמדה ב-31.8 ק"ג לנפש בשנה, בארה"ב המדורגת במקום השני נצרכו 50.8 ק"ג לנפש בשנה ומלזיה במקום השלישי עם 49.7 ק"ג לנפש בשנה. הממוצע העולמי נאמד ב-14.9 ק"ג לנפש בלבד. צריכת העוף הגבוהה בישראל עשויה להיות מוסברת בכך שמזונות שונים מן החי שצורכים בעולם נצרכים בכמות הרבה יותר נמוכה מטעמי כשרות. 

בענף היין, בישראל מגדלים כ-50 אלף טונות של ענבי יין בשנה על שטח של כ-63 אלף דונם. ייצור היין הישראלי עומד על כ-40 מיליון בקבוקי יין בשנה (כ-30 מיליון ליטר). ב-70% מהכרמים בישראל נטועים זני ענבים אדומים, כאשר הפופולריים ביותר הם קברנה סוביניון, קריניאן ומרלו. 

לפי נתוני סטורנקסט, נמכרו בישראל כ-31.6 מיליון ליטרים של יין בשנת 2020, מדובר בעלייה של כ-36% במכירות היין בישראל בין השנים 2010 ל-2020. המחיר הממוצע לליטר יין בישראל עמד על 36.6 ₪ בשנת 2020. לצרכן הישראלי אין העדפה מובהקת בין יין אדום ללבן, כאשר יין אדום עומד על קצת מעל ל-50% מסך המכירות בישראל. אולם, במרוצת השנים ניתן להבחין במגמת עלייה בצריכת יין לבן בישראל. בנוסף, נרשמה מגמת עלייה בצריכת יינות מבעבעים התואמת את המגמה העולמית. 

ומה באשר לצריכתנו ביחס לעולם? לפי נתוני משרד החקלאות, הישראלי הממוצע צורך כ-5.6 ליטרים של יין בשנה. זהו נתון נמוך בהשוואה למדינות העולם, בפרט מדינות אירופה וארה"ב. לשם השוואה, בצרפת צריכת היין עומדת על כ-46 ליטרים בשנה. בפורטוגל, שיאנית העולם בצריכת יין לנפש, עומד הנתון על כ-51 ליטרים (!!).

וכמו בכל שנה – משרד החקלאות ממליץ לקנות תוצרת חקלאית ישראלית.

 



0 תגובות